Geçtiğimiz hafta yarının dünyasında yer edinebilmek ve bilgisayara olan ilgilerini lehimize çevirmek için kodlamayı çocuklarımıza öğretebileceğimizden bahsetmiştim.
Peki, kodlama nedir? En basit tanımıyla bilgisayara ne yapması gerektiğini söyleyebildiğimiz bir dildir. Ve öyle ki sadece sayısalcıların ya da matematiğe ilgisi olanların değil herkesin öğrenebileceği bir dildir. Google sayesinde birçok eğitim içerikli web sitesi ve oyun şeklinde kodlamayı öğreten aplikasyonlar bulabilirsiniz. Bunlardan en önemlisi Google, Facebook ve Microsoft gibi bilişimde çığır açmış önemli şirketlerin de desteklediği kar amacı gütmeyen bir web sitesi olan Code. Org.
Kodlamayı sadece bilgisayar yazılımı yapmamıza yarayan bir dil olarak görmemek gerekiyor. Kodlamadan önce öğreteceğiniz algoritma çocuğunuza bir problemi parçalara ayırarak çözmeyi gösteriyor. Kulağa biraz karmaşık gelse de aslında algoritma dediğimiz şey dışarı çıkarken önce çorabı sonra ayakkabıyı giymemizi söyleyen bir şablon. Çocuğunuz 3 yaşına geldiğinde bile öğretebileceğiniz bir sıralama aslında.
Kodlama çocuğunuza ya da size sistematik düşünme, analitik düşünme ve planlama becerisi katıyor. Bu tip becerilere erken yaşta sahip olan çocukları hayal edin. Emin olabilirsiniz ki bu beceriyi alan çocuklar ister sanatta ister bilim de olsun diğer çocuklara nazaran daha az güçlük çekeceklerdir. Öncelikle mantığını öğrendikleri için ne istediklerini daha iyi bilecek ve işin en önemli kısmının planlama olduğunu kavrayabileceklerdir. Böylelikle hedeflerine daha kısa zamanda ulaşabileceklerdir.
İngiltere’de kodlama eğitimi, 2013 yılında okul müfredatına girmiş. 5-7, 7-11, 11-14 yaş gruplarına uygun programlar hazırlanmış. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise ilkokuldan liseye kadar tüm okullarda müfredat dâhilinde eğitim veriliyor.
Güzel bir haber, artık Milli Eğitim Bakanlığı’ da kodlamanın öneminin farkında. Talim Terbiye Kurulu tarafından kodlama dersinin zorunlu ders haline getirilerek 2018-2019 yılından itibaren 5.6.7 ve 8. sınıflarda okutulması için çalışmalar devam ediyor.
Umarım ilçe kütüphanelerinde ve okullarda etkinliklerle kodlama eğitimi daha çok çocuğa ulaştırılır.
Böylece biz de Türkiye olarak yarının dünyasında yer sahibi olmayı başarabiliriz.