Okuldaki ve Atölyedeki kodlama dersinin farkı

Velilerin atölyemize geldiğinde en çok sorduğu sorulardan biri şu oluyor; “ Bizim okulumuzda kodlama eğitimi veriliyor, sizin verdiğiniz eğitimle okullarda verilen eğitim arasındaki fark nedir?”

Öncelikle her okul aynı kodlama eğitimini vermemektedir. Özel okullarda bilişim dersleri olduğu gibi ekstra olarak okulun kendi atölyesi bulunmaktadır. Meb okullarında ise “Bilişim Teknolojileri ve Yazılım” dersi ortaokullarda 5 ve 6’ncı sınıflarda zorunlu ders, 7 ve 8’inci sınıflarda ise seçmeli ders olarak okutulmaktadır.  Özel anaokullarıda ise ana sınıfı öğretmeninin gayretiyle temel yön algoritma çalışmaları yapılmaktadır. Özel okullarının bazıları ise bu eğitimi çocuklara dışarıdan hizmet alarak verdirmektedir.

Gelelim velilerimizin atölye seçerken ya da kayıt ederken dikkat edeceği unsurlara:

  • MATERYALLER;

Atölyede kullanılacak materyaller çocuğun yaş aralığına uygun olmalı ve öğrenciye yetkinlikler kazandırmalıdır.

Okul öncesi gruplarda unplugged coding denilen aktivitelerin yani bilgisayarsız kodlama aktivitelerinin olduğu gibi bazı temel algoritmayı anlatacak robotlar da olmalı. Bizim atölyemizde okul öncesi grubumuz için code pillar ve cubetto bulunuyor. Code pillar başlangıç seviye algoritmayı anlatırken cubetto programlama, sıralama, ayıklama, yineleme öğretiyor. Ayrıca Cubettoyla çocuklar temel matematik becerisi, açık uçlu oyun yoluyla özgüven kazanıyorlar. Oyun onları takım olmaya ve birlikte çalışmaya yüreklendiriliyor. Mantıksal akıl yürütme, iletişim becerileri, yaratıcı problem çözme ise diğer kazanımları.

 

 İlkokul ve ortaokul öğrencileri için özellikle Lego education setlerinin olmasında fayda var. Bu setler öğrencilerinin meraklarını uyandıran, fen ve bilim alanlarında gelişmelerini sağlayan, gerçek hayat projeleri ile mühendislik, teknoloji ve kodlama deneyimleri sunan bir yaparak öğrenme aracıdır. Lego eğitim  setleri 7 yaş itibariyle kullanılabilir.

 

İlkokul ve ortaokul öğrencileri için başlangıç arduino eğitimi ile öğrenciler, elektronik temel sistem ve kavramlardan başlayarak adım adım mekanik yapıların nasıl çalıştıklarını inceliyor ve bu düzenekleri kendileri tecrübe ederek hayata geçiriyorlar.

 

Üç boyutlu yazıcı ise bir maker atölyesinin olmazsa olmazıdır. Çocuklar kendi hayalleriyle tasarladıkları bir ürünün gerçeğe dönüştüğünü görür, tüketmek yerine üretmeye heveslenirler.

 

Genelde okulların çoğunda kodlama derslerinde bu materyaller yerine  https://scratch.mit.edu/ ve https://code.org/ siteleri  bilgisayar üzerinden kullanılmaktadır. Özel okullar hariç, sadece BİLSEM de bu malzemlerle kurulmuş Kodlama ve Robotik atölyesi bulunmaktadır.

 

  • KİŞİ SAYISI                              
Bir atölyede sadece bir eğitmen ders verecek ise maksimum kişi sayısı 5 olmalıdır. Bu sayı yaş arttıkça artabilir ama bir eğitmen için okul öncesinde 5, ilkokul ve ortaokul 8  öğrenci kontenjanı idealdir. Eğitmenin birebir ilgilenmesi en önemli unsurdur. Maalesef okullardaki öğrenci sayısı bu sayının çok üzerindedir.

 

  • MEKAN

Atölyenin mekanı çocukların rahat ulaşabileceği malzemelerle, rahat oturabileceği koltuklarla döşeli olmalıdır. Sınıf düzeni yerine masalar birbirine bakmalı çocuklar bir takım gibi çalışmasını sağlanmalıdır.

 

  • EĞİTİCİ

Dikkat ederseniz başlığımız eğitici. Yani öğretici değil. Eğitim ve öğretim arasındaki en önemli fark eğitimin hayat boyu sürmesi ve hertürlü bilgi deneyim ve öğrenimi kapsaması, öğretimin ise planlı, programlı, yönlendirilmiş olmasıdır. Robotik ve Kodlama Atölyelerindeki eğitmenler temel bilgileri verdikten sonra öğrencinin kendi merakıyla öğrenmesini sağlamalıdır. Günümüzde kodlama eğitiminin popüler olmasıyla bir çok kurum eğitmen eğitimi altında kurslar düzenlemektedir. Atölyedeki eğitmenin bu kursları alması artı sağlayacaktır. Fakat eğitmenin kodlama altyapısını bilmesi önemlidir. Genelde atölyedeki eğitimciler matematikçi, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenleri ve bilgisayar mühendislerinden oluşmaktadır. Elbette sertifikalar diplomalar çok önemli ama bence asıl önemli olan eğitmenin çocuklarla iletişimi ve bilgisini aktarabilmesidir. Çok üstün yetenekli bir bilgisayar mühendisi çocuklarla oyun oynayamıyor ve bilgisini aktaramıyorsa verdiği eğitim bir işe yaramayacaktır

Dört maddede okulda verilen ve atölyede verilen kodlama eğitimi arasındaki farkı kısaca anlatmaya çalıştım. Umarım sizlere faydalı olur.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir